CODUL BUSHIDO

 

Bushido : Cultura Samurailor

Principiile Bushido

La fel ca pentru majoritatea tarilor, istoria Japoniei nu a fost deloc una linistita, ci invaluita in dezastre si razboaie interminabile.Tara era controlata de mai multe clanuri sau capetenii ale acestor clanuri, care se aflau in lupta continua, pentru fiecare bucatica de pamant. In urma cu mai bine de 2000 de ani Japonia a dus lupte grele in China si Coreea, in urma carora au cunoscut si dezvoltat tehnicile artelor martiale.
Nu dupa mult timp au fost “creati” si samuraii, care intre secolele al IX-lea si al XII-lea formau deja o clasa sociala de sine statatoare.’Samurai’, este un termen folosit in Japonia pre-industriala, pentru a desemna indivizi apartinand nobilimii militare. Cuvantul este derivat din verbul japonez ‘saburau’ (de unde a aparut si numele masculin “Saburo”), insemnand ‘a servi’. Literar, samuraiul era servitorul unui nobil.
Denumirea reprezinta totodata razboinicul medieval caruia i s-a atribuit statutul de model suprem. Acestia erau vasali directi ai shogun-ului. Ca subordonati, ei datorau superiorului lor fidelitate neconditionata si asistenta armata de cate ori era necesar. La incheierea bataliilor samuraii erau recompensati cu terenuri sau diverse functii la curtea regala.
Experti in lupta cu sau fara arme, stapaneau foarte bine tehnicile prin care determinau inamicii sa devina adversari slabi.Armura de lupta a samurailor era compusa din casca din metal, platosa pentru protectia pieptului si alte piese metalice, pentru protectia umerilor si a bratelor.
Samuraii timpurii aveau in dotare doar arc cu sageti si luptau de cele mai multe ori calare. Insa spre secolul XIII-lea, in urma unui razboi cu mongolii, au fost nevoiti sa se adapteze si sa isi modifice strategia de lupta. Astfel, s-a renuntat in mare parte la lupta cu caii si s-a trecut la dezvoltarea unui stil individual de lupta, corp la corp. Pe langa arc si sageti, samurailor nu le lipseau niciodata cele doua sabii legendare. Fiecare purta doua sabii, una lunga numita katana si una scurta numita wakizashi.
Katana a facut istorie si reprezinta una din cele mai bune arme ale acelor secole. Lupta cu aceasta sabie se rezuma la un singur atac, de cele mai multe ori urmat de moartea adversarului.Inainte de inceperea luptei, samuraiul cel mai temerar provoca la lupta un razboinic, de rang cat mai inalt, din tabara adversa.
Adesea, in cazul infrangerii aveau loc sinucideri colective, sefii de clan obligand sute de razboinici, vasali si servitori sa isi puna capat zilelor. In unele cazuri, pentru a oferi un exemplu generatiilor ulterioare, sinuciderile erau indeplinite la nivel de spectacol . Prizonierului de rang inalt i se permitea sa compuna un poem de adio, care apoi era trimis ca amintire familiei lui, impreuna cu capul sau cenusa prizonierului.
Ceremonii religioase se oficiau in cinstea celor cazuti in lupta.Tot intre secolele al IX-lea si al XII-lea in cultura samurailor s-a dezvoltat asa-numitul “Bushido”. Bushido reprezinta “codul razboinicului” sau tilul de viata al samurailor.
Acesta era influentat de cultura Zen si Confucianism, fiind o imbinare a celor doua tipuri de gandire. Acest cod pune accent pe loialitate, sacrificiu de sine, dreptate, puritate, modestie, onoare si afectiune. Toate lucrurile care alcatuiau codul samurailor erau simple, dar in timp au reusit sa creeze un stil de viata si sa calauzeasca o civilizatie care cunostea vremuri foarte grele, intesate de razboaie sangeroase.
Cuvantul unui samurai care respecta acest cod valora mai mult decat orice contract. Acesta isi ducea la indeplinire fiecare misiune si in cazul in care esua prefera moartea, considerand ca acesta era cel mai potrivit pret, pentru a ‘rascumpara’ o astfel de greseala.
Poate cel mai renumit samurai al tuturor timpurilor, Miyamoto Musashi (1584-1645), s-a nascut intr-o familie de samurai din Mimasaka. Legendele spun ca el nu facea niciodata baie, pentru a nu fi surprins fara arme. La varsta de 13 ani a avut primul sau duel, iar pana la 30 de ani invinsese mai mult de 60 de luptatori.
Celebritatea sa nu s-a datorat insa doar acestui lucru. El este maestrul incontestabil si inventatorul stilului de lupta cu 2 sabii, denumit altadata Niten Ichi Ryu. Tot el a intemeiat “Scoala celor doau ceruri”, unde ani de-a randul a initiat ucenicii in acest stil de lupta. Legenda sa l-a inspirat pe nuvelistul Eiji Yoshikawa cand a scris “Musashi”, roman care mai tarziu va fi inspirat filmele ‘Samurai Trilogy’.

Codul Bushido – regulile de conduita ale samurailor – ar trebui sa reprezinte un punct de referinţa pentru toţi cei care se simt victime ale violenţei si superficialitaţii vietii de la oras.
In nici un caz primul gest in cazul unei agresiuni de orice gen nu este acela de a scoate sabia din teaca.Afla in cele ce urmeaza cum ar fi procedat vechii samurai daca ar fi trait in zilele noastre.

Istoria Bushido (calea razboinicului) se intinde pe o lungime de treisprezece secole,
cunoscand din momentul apariţiei perioade de inflorire si de recesiune, acoperita de glorie şi cantata in marile poeme ale autorilor japonezi. Un samurai ideal era intruchiparea bunavoinţei, fiind inzestrat in acelaţi timp cu putere şi inverşunare.
in secolul al VII-lea s-au stabilit legile nescrise ale codului moral al samuraiului
(kyuba-no miti – calea arcului şi a cavalerismului), care mai apoi s-a transformat in Codul Bushido, consta din şapte principii esenţiale:

1. Gi: decizia corecta, luata cu singe rece, atitudinea corecta, adevarul.
2. Yu: curaj pana la eroism.
3. Jin: iubire universala, generozitate faţa de oameni, compasiune.
4. Rei: acţiune corecta – o calitate esenţiala, bunavoinţa.
5. Makoto: sinceritate totala, onestitate.
6. Meiyo: onoare şi glorie.
7. Chugi: devoţiune, loialitate.

Codul Bushido este ceea ce azi am numi “modul de viață al samurailor”, adică acea clasă militară nobilă din epoca medievală și din începutul modernității Japoniei.

Drepturile samurailor au fost abolite odată cu modernizarea, în stil occidental a Japoniei, dar ei nu au dispărut din memoria colectivă a niponilor. Stilul de viață al samurailor japonezi, bushido, a devenit subiect de carte și de film.

Una din aceste cărți a fost scrisă de Inazo Nitobe și se intitulează “Bushido: Sufletul Japoniei”. Volumul a fost lansat în 1899 în Statele Unite ale Americii și a avut un succes nebun. Spre exemplu, președintele SUA Teddy Roosevelt a fost unul din marii fani ai volumului, cumpărând nu mai puțin de 60 de exemplare, pentru a le împărți familiei și prietenilor. Chiar și azi, pe celebrul site amazon.com, volumul este printre bestseller-urile anului 2015!

În carte, autorul descrie și adună la un loc cele opt principii ale codului Bushido, stilul de viață al samurailor.Iată-le:

1. Corectitudinea
Codul Bushido afirmă că Dreptatea este cea mai puternică virtute a samuraiului. Unul dintre samuraii cei mai cunoscuți o descrie astfel: “Rectitudinea este puterea unui individ de a se decide asupra unui mod de acțiune în concordanță cu rațiunea, fără renunțări; a muri când este timpul să  mori, să lovești atunci când e timpul să lovești”. Un altul o descrie așa: “Dreptatea este osul care dă fermitate și statură. Fără oase, capul nu poate rămâne în vârful coloanei, și nici mâinile nu s-ar mișca. Deci fără corectitudine, nici talentul și nici învățarea nu pot transforma firea umană într-una a samuraiului”.

2. Curajul
Codul Bushido distinge între vitejie și curaj: “Curajul este demn de a fi numit între virtuți numai dacă este exercitat în numele Dreptății. În scrierile sale, Confucius spune: A percepe ceea este drept și a nu face dezvăluie o lipsă de curaj. Mai pe scurt: Curajul înseamnă a face ceea ce este drept”.

3.Binefacerea sau milostenia
Un om investit cu puterea de a comanda și de a ucide este de așteptat să demonstreze aceeași putere extraordinară în binefacere și milă: “Dragostea, mărinimia, afecțiunea pentru alții, compătimirea și mila sunt trăsături ale Binefacerii, cel mai înalt atribut al sufletului uman. Atât Confucius cât și Mencius au spus des că cea mai importantă atribuțiune a unui conducător este mila”.

4.Politețea
A discerne între servilism și politețe poate fi dificil pentru un vizitator oarecare al Japoniei, dar pentru un bărbat adevărat, politețea are rădăcinile în binevoință: “Politețea și bunele maniere au fost observate ca fiind trăsături japoneze. Dar politețea ar trebui să fie expresia unei griji binevoitoare pentru sentimentele altora. Este o virtute sărăcioasă dacă e motivată doar de teama de a nu ofensa gusturile altora. Cea mai înaltă formă a Politeții se apropie de dragoste”.

5.Onestitatea și Sinceritatea
Conform lui Nitobe, adevărații samurai au disprețuit banii, crezând că “oamenii trebuie să le poarte pică banilor, pentru că bogăția încurcă înțelepciunea”. De aceea, copiii samurailor de rang înalt erau crescuți să creadă că a vorbi despre bani este de prost gust și că ignoranța în privința diferitelor valori ale monedelor arată bună creștere: “Bushido încuraja cumpătarea, dar nu din motive economice, cât pentru a avea exercițiul abstinenței. Luxul era considerat o amenințare la adresa bărbăției și umanității și simplitatea cea mai severă era cerută clasei luptătorilor…mașina de numărat și abacul era urâte”.

6. Onoarea
Deși codul Bushido se ocupa în principal cu profesia de a fi soldat, este la fel de adevărat că se referea și la comportamentul non-marțial(combativ). Simțul onoarei, o conștiință vie a demnității și valorii personale îi caracteriza pe samurai. “Teama de rușine atârna ca o sabie deasupra capului fiecărui samurai…A te ofensa la cea mică provocare era ridiculizată. Așa cum spunea vorba populară: Adevărata răbdare înseamnă să suporți ceea ce este de nesuportat”.

7.Loialitatea
Realitățile economice au dat o lovitură loialității organizaționale în întreaga lume( Autorul remarcă aceasta la anul 1900! – n.r.). Chiar și așa, bărbații adevărați rămân loiali către cei cărora le sunt datori: “Loialitatea față de un superior era cea mai distinctivă virtute a erei samurailor. Fidelitatea personală există în tot felul de oameni: o bandă de hoți de buzunare jură fidelilate liderului ei. Dar numai în codul Onoarei Cavalerești, loialitea are o importanță capitală”.

8. Caracter și Auto – Control
Bushido învață că oamenii ar trebui să se poarte în concordanță cu un standard moral absolut, unul care transcende chiar logica. Ce este bine este bine și ce este rău, este rău. Diferențele dintre bine și rău sunt date, nu subiecte supuse dezbaterii sau justificărilor de tot felul. Finalmente, este obligația oricărui bărbat să-și învețe copii standarde morale, prin însuși comportamentul său. “Primul obiectiv al unui samurai este acela de a-și întări caracterul. Facultățile prudenței, inteligenței și dialecticii erau mai puțin importante. Superioritatea intelectuală era prețuită, dar samuraiul era, în esență, un om al acțiunii”, scrie autorul.

Ultimul conflict militar în care samuraii au fost implicați s-a petrecut în 1877 și este cunoscut drept Bătălia de la Shiroyama.