Istoria Iaido

Iaido a început la mijlocul anilor 1500. Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542 – 1621) este în recunoscut ca organizatorul Iaido. Au existat multe Koryu (școli vechi), dar doar câteva au rămas practicate astăzi. Aproape fiecare dintre ei se concentrează în plus pe școala mai experimentată creată la mijlocul secolului al XVI-lea și al XVII-lea, în același mod ca și Muso-Shinden-ryu, Hoki-ryu, Muso-Jikiden-Eishin-ryu, Shinto-Munen-ryu, Tamiya-ryu, Yagyu-Shinkage-ryu, Mugai-ryu, Sekiguchi-ryu etc.

După prăbușirea sistemului feudal japonez în 1868, fondatorii disciplinelor moderne au împrumutat din teoria și practica disciplinelor clasice așa cum au studiat sau practicat. Înființarea în 1895 a Dai Nippon Butoku Kai (DNBK) 大日本武徳会 (lit. „Greater Japan Martial Virtue Society”) la Kyoto, Japonia. a fost, de asemenea, o contribuție importantă la dezvoltarea sabiei moderne japoneze. În 1932, DNBK a aprobat și recunoscut oficial disciplina japoneză, iaido; anul acesta a fost prima dată când termenul iaido a apărut în Japonia. După această inițiativă, formele moderne de manevrare a sabiei sunt organizate în mai multe organizații iaido. În timpul ocupației postbelice a Japoniei, Dai Nippon Butoku Kai și afiliații săi au fost desființați de Aliații celui de-al Doilea Război Mondial în perioada 1945-1950. Cu toate acestea, în 1950, Dai Nippon Butoku Kai a fost reînființat și practicarea disciplinelor marțiale japoneze a început din nou.

Zen Nippon Iaido Renmei, Federația Japoniei Iaido (全日本居合道連盟, Zen Nippon Iaido Renmei) (ZNIR) a fost fondată în 1948.

În 1952, Kokusai Budoin, Federația Internațională de Arte Marțiale (国際武道院・国際武道連盟, Kokusai Budoin Kokusai Budo Renmei) (IMAF) a fost fondată la Tokyo, Japonia. IMAF este o organizație japoneză care promovează Budō internațional și are șapte divizii care reprezintă diferite arte marțiale japoneze, inclusiv iaido.

Tot în 1952, a fost înființată Federația Japoniei de Kendo (ZNKR).

La formarea diferitelor organizații care supravegheau artele marțiale, a apărut o problemă de comunalitate. Deoarece membrii organizației erau atrași din diferite medii și aveau experiență în practicarea diferitelor școli din iaido, a apărut necesitatea unui set comun de kata, care să fie cunoscut de toți membrii organizației și care să poată fi folosit pentru o evaluare corectă a priceperea practicianului. Două dintre cele mai mari organizații japoneze, All Japan Kendo Federation (ZNKR) și All Japan Iaido Federation (ZNIR), și-au creat fiecare propriul set reprezentativ de kata în acest scop.