SCOPUL & CONCEPTUL DE KENDO

 

Kendo literalmente tradus “Ken” sabie si “Do” cale  – “Kendo” se traduce “calea sabiei”

Scopul Kendo este calea de a dezvolta caracterul cuiva,de a modela  mintea si corpul, de a cultiva un spirit viguros.
Kendo are ca efect insusirea ,stapaniri de sine,a impulsivitati si a fortei de viata,indemanand la dezvoltarea extraordinara a simturilor si la dobandirea increderi in presimtiri si intuitii .

Conceptul de Kendo este de a disciplina caracterul uman, de a dezvolta loialitatea, si credinta in celalalt, de a promova prietenii semnificative,  pentru a arăta omenirii, considerație și toleranță fata de alții, si toate acestea prin aplicarea principiilor Katana( sabiei) .

Origini – Kendo sau calea sabiei, in acceptia filosofica, este arta martiala japoneza moderna ce opune doi practicanti protejati de armuri specifice intr-o infruntare cu “sabia” de bambus. Utilizand un repertoriu tehnic, o tactica si o strategie de lupta precis codificate si articulate intr-un sistem coerent, completat de o latura filosofica si morala, Kendo este intim legat de istoria si cultura tarii de origine – Japonia

Kendo este un “mod de viață”, din care generații succesive pot învăța împreună. Obiectivul principal al instruiri in Kendo este de a încuraja practicantului să descopere și să definească drumul în viață prin formare în tehnicile de Kendo. Astfel, practicianul va fi capabil să dezvolte o viziune bogată asupra vieții și să fie capabil de a pune cultura Kendo în folosință, beneficiind astfel de la valoarea sa în viața de zi cu zi.

Practicarea Kendo-ului va ajuta sa depasiti cu success dificultatile, si va dezvolta autocontrolul.Una dintre frumusetile practici de Kendo,este că oricine poate învăța și experimenta , dacă aveti 7 ani, sau 88 de ani, băiat sau fată, bărbat sau femeie.

Kendo este calea eficientei ,care disciplineaza caracterul uman,prin aplicarea principiilor Bushido.
Cele opt principii ale codului Bushido, stilul de viață al samurailor sunt:
▪ Corectitudinea ▪ Curajul ▪ Binefacerea sau Milostenia ▪ Politețea ▪ Onoarea
▪ Onestitatea și Sinceritatea ▪ Loialitatea ▪ Caracter și Auto-Control

Kendo modeleaza ▪ eleganță în prezența
▪ comportamentul nobil
▪ mândrie în atitudine

Kendo nu este usor asa cum nici viata nu este usoara. El reuseste sa condenseze experiente traite personal in cateva momente. Iti da posibilitatea sa lupti cu slabiciunile tale si sa imbunatatesti aspectele pozitive, oferindu-ti o cale.
Am fost invatati sa practicam partea sportiva si mai putin partea traditionala a kendo-ului. Beneficiile zonei traditionale sunt mult superioare zonei sportive. Acolo gasesti acele acumulari calitative fizice si spirituale pe care le cauti atunci cad vrei sa practici artele martiale.
Sunt momente cand te gandesti daca este bine sau nu daca ai facut un anumit lucru sau ai luat o anumita decizie in viata. Despre kendo nu poti spune ca iti pare rau ca l-ai facut. Dimpotriva, iti poti da seama ca te-a ajutat atat cat a fost nevoie de-a lungul vietii. Prin dojo-ul nostru au trecut multi elevi, oameni diferiti din toate punctele de vedere, motivati de o multitudine de lucruri personale. Ne-am dat seama ca atunci cand kendo te “atinge” , indiferent cat de puternic sau slab, de sex sau varsta, nu mai poti sa-i mai dai drumul.
Kendo totuşi, nu este aceeaşi artă care a fost practicată de vechii samurai. Este un sistem modern care s-a dezvoltat având la bază acele arte, dar este foarte diferit. Kendo are reguli, spre deosebire de luptele acelor vremuri. Restricţiile din Kendo referitoare la porţiunile corpului care pot fi atacate a dus la o schimbare majoră a armurii moderne (Bogu) în comparaţie cu armura samurailor. Sabia de bambus (Shinai), folosită astăzi în Kendo, este manevrata diferit, are o formă diferită şi este echilibrată diferit faţă de Katana. Poziţiile si deplasarile din Kendo au fost condiţionate de antrenamentul în săli pe parchet spre deosebire de cele ale samurailor ce luptau pe câmpul de luptă. Acestea sunt doar câteva din diferenţele care au afectat evoluţia tehnicilor şi a echipamentului din Kendo.
Toate artele marţiale sunt substanţial schimbate faţă de formele de luptă din perioada medievală. Aceasta nu înseamnă însă, că nu trebuie studiate cu interes.O artă marţială cum este Kendo, trebuie valorificată ca o legătură vie cu trecutul care continuă să isi aducă contribuţia în viaţa omului din prezent prin adaptare la condiţiile moderne. Kendo îşi are rădăcinile în Japonia feudală, dar rezistă şi azi tocmai pentru că acele rădăcini au făcut ca această artă să reziste în bătaia vântului istoriei fiind încă în continuă dezvoltare.
Orice ce se va intampla de acum incolo, kendo este o carte importanta din raftul vietii noastre, a fiecaruia dintre noi, in care se vor scrie mereu noi pagini. Si , atunci cand ne strangem cu totii, recitim cu placere primele pagini si apoi visam cu ochii deschisi la viitor.
Kendo este o legătură cu samuraii feudali nu prin substanţă, ci prin spirit.
Regulile Samurailor:
• Dreptatea • Determinarea • Curaj • Dragoste • Respect • Sinceritate totală • Onoare și Glorie • Loialitate

10 – Reguli de aur in Dojo

1. Nu consumați alimente si nu vorbiti la telefon în dojo
2. Imbracati-va în mod corespunzător în Keiko-gi și Hakama
3. La venirea ta in dojo inclinate si spune “Onegai Shimasu” .
4. Nu parasiti dojo înainte de sfârșitul orei de antrenament.
5. Finalizeaza fiecare exercițiu, chiar dacă partenerul nu are suficientă energie să facă acest lucru.
6. Păstrați armura pe până la sfârșitul fiecărei lecții (cu excepția cazului sau din cauza unei probleme de sănătate)
7. Nu vorbi sau nu invata pe alti decat cu excepția cazului în care ai pregatirea unui instructor.
8. Fii loial fata de colegi de kendo, clubului din care faci parte, si Federației Romane De Kendo.
9. Respecta si urmeaza Regi/Reiho
10. Comportate ca un spirit BUDO.

Retragerea trupelor americane din tara a dus la infiintarea, in 14 octombrie 1952, a “Zen Nihon Kendo Renmei” (Federatia Japoneza de Kendo), iar in 1957 Kendo-ul este reintrodus ca disciplina de educatie fizica in toate scolile elementare din Japonia. Kendo redevine popular in intreaga Japonie,chiar mai mult, kendo (scrima japoneza moderna) incepe sa se raspandeasca in toata lumea, astfel ca in 1970 este organizat primul campionat mondial de Kendo … Conceptul de Kendo a fost stabilit de All Japan Kendo Federation in 1975